Pupillenvoetbal 2017

De KNVB voert samen met de clubs een aantal nieuwe spelvormen voor het pupillenvoetbal t/m 12 jaar in startend in het seizoen 2017/2018.

Omdat dit voor ons tot behoorlijk wat veranderingen zal leiden is er intussen een werkgroep opgericht om dit in goede banen te leiden. Contact: spelvorm2017werkgroep@fc-eindhovenav.nl

De werkgroep is intussen aan de gang gegaan en een eerste tussenstand kan je lezen in de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief 1 - maart 2017

Introductie wedstrijdvorm 6 x 6 voor de JO8- en JO9-teams

Online magazine Pupillenvoetbal

Speciaal voor de introductie van de nieuwe wedstrijdvormen is er een online magazine ontwikkeld. In dit magazine vind je allerlei informatie, zoals spelregels, informatie over de spelbegeleider in 6 tegen 6 en linkjes naar het speciale Crowdfundings-platform en Collectieve Inkoop.

Spelregels 6 tegen 6
In de nieuwe wedstrijdvorm 6 tegen 6 zijn ook nieuwe spelregels van kracht. We adviseren deze spelregels breed te delen binnen de vereniging (vrijwilligers, ouders) zodat iedereen op de hoogte is aan de start van het nieuwe seizoen. Een overzicht van de nieuwe spelregels vind je hier.

De spelbegeleider is nieuw in het pupillenvoetbal
Binnen de 6 tegen 6 – wedstrijdvorm doet de ‘spelbegeleider’ zijn intree in het amateurvoetbal. Een overzicht van deze nieuwe rol en de taken die deze persoon uitvoert, vind je hier.

Algemene info van de KNVB:

Amateurvoetbal kiest voor vernieuwing pupillenvoetbal

Afgelopen week hebben we jullie geïnformeerd over het besluit dat het amateurvoetbal vanaf het seizoen 2017/’18 start met nieuwe wedstrijdvormen voor pupillen.

De nieuwe wedstrijdvormen worden in twee jaar, stapsgewijs ingevoerd. Dit besluit is tot stand gekomen na zorgvuldig overleg met de verenigingen en op basis van uitgebreid onderzoek. Op zaterdag 21 januari 2017 heeft de ledenraad van de KNVB -het hoogste besluitorgaan in het amateurvoetbal- aangeven voorstander van de vernieuwingen rondom de nieuwe wedstrijdvormen voor pupillen te zijn.

Wat verandert er precies?
Met de introductie van het nieuwe pupillenvoetbal volgt Nederland het voorbeeld van Engeland, Duitsland, Spanje en België. En daarmee werken we aan meer dribbelen, schieten, samenspelen, scoren voor onze kinderen en dus meer plezier voor onze jeugd. In het online magazine lees je alles over de nieuwe wedstrijdvormen, onze begeleiding, voetbaltechnische aspecten, competitiezaken, accommodatie en sportiviteit en respect.

Seizoen 2017/’18

Vanaf het seizoen 2017/’18 voetballen pupillen onder 8 en onder 9 jaar in de vernieuwde opzet op een kwart voetbalveld, wedstrijden van 6 tegen 6. In het huidige seizoen spelen die leeftijdscategorieën nog 7 tegen 7 op een half veld. Spelen op een kleiner veld sluit beter aan op de belevingswereld van kinderen van deze leeftijd.

Seizoen 2018/’19
Vanaf het seizoen 2018/’19 starten de teams van onder 10, onder 11 en onder 12 met de nieuwe wedstrijdvormen. Met dit overgangsjaar krijgen verenigingen en voetballers de ruimte de nieuwe opzet te leren kennen en in te voeren. In totaal krijgen zo’n 300.000 voetballertjes met de nieuwe wedstrijdvormen te maken.

Evaluatie
Medio seizoen 2017/'18 volgt een evaluatiemoment waarin we graag van jullie vernemen hoe de wijzigingen in de praktijk uitwerken en of er nog verbeteringen kunnen worden aangebracht.

Klik hier voor het online magazine.

De komende weken plaatsen we op de pagina www.knvb.nl/pupillenvoetbal meerdere middelen waarmee er binnen de vereniging over de nieuwe wedstrijdvormen gecommuniceerd kan worden, waaronder presentaties voor de diverse doelgroepen en een bericht voor op de website van de vereniging.

Hieronder is informatie verzameld over de nieuwe spelvormen, deze zal zoveel mogelijk aangevuld worden.