Rookvrij

 

FC Eindhoven AV heeft met ingang van het seizoen 2017/2018 de aftrap gegeven voor het invoeren van een rookvrij sportterrein. Sporten is gezond, terwijl (mee)roken schadelijk is voor de gezondheid. Roken en sport passen niet bij elkaar. Veel kinderen brengen een groot deel van hun vrije tijd door op de sportvereniging. Daarom vraagt FC Eindhoven AV aan iedereen die op het sportterrein komt voortaan het terrein rookvrij te houden om kinderen het goede voorbeeld te geven. Hiermee wil de vereniging kinderen beschermen tegen de verleiding van roken en het schadelijke meeroken.


Wat verandert er bij FC Eindhoven AV?

Iedereen is en blijft welkom op onze vereniging, ook rokers! Wel vraagt FC Eindhoven AV rokers om buiten het zicht van kinderen en buiten het terrein te roken. De plekken binnen het sportterrein, zoals langs de lijn en het terras zijn namelijk rookvrij.

 

Zien roken, doet roken

Als kinderen anderen zien roken lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Zeker als zij mensen zien roken naar wie zij opkijken zoals andere sporters, trainers en ouders. Zien roken, doet roken maar sporten en roken passen niet bij elkaar. Het kan niet zo zijn dat jonge spelers, nadat ze net lekker hun wedstrijd gespeeld hebben, in de rook van anderen staan. Het beleind van onze club stelt niet alleen een gezonde norm voor spelers en bezoekers, maar beschermt hen ook tegen de schadelijke gevolgen van meeroken.

 

Hartstichting: rookvrije sportterreinen

Roken speelt een belangrijke rol bij het krijgen van hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Het initiatief van FC Eindhoven AV sluit aan bij de beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’. Initiatiefnemers van deze beweging zijn de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds en inmiddels hebben vele partners zich aangesloten. Deze  beweging werkt toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken.

Iedere week raken honderden kinderen in ons land verslaafd aan roken. Ieder kind is er één teveel. Het is nodig dat we samen het goede voorbeeld geven en de omgevingen waar kinderen veel komen rookvrij maken, zoals de sportomgeving. De Hartstichting geeft bekendheid aan rookvrije sportterreinen en ondersteunt sportverenigingen met materialen en advies. Het is mooi om te zien hoe het draagvlak voor de Rookvrije Generatie groeit en hoe steeds meer sportverenigingen op weg gaan naar rookvrij.

 

Kijk voor meer info ook op de site van rookvrije generatie. Of neem contact op met de werkgroep rookvrij@fc-eindhovenav.nl. Tot slot hier nog het bericht aan de leden warin het beleid aangekondigd werd.